Zorgverzekeringen 2025
Klik hier voor het polisoverzicht van de zorgverzekeringen
Elk jaar maken zorgaanbieders zoals wij en de zorgverzekeraars onderling afspraken over de vergoeding voor de levering van zorg aan cliënten. Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. Daarin geeft elke zorgverzekeraar aan hoeveel capaciteit ze willen inkopen, bij wie en tegen welke prijs.
Dit kan voor u als cliënt gevolgen hebben. Niet altijd worden alle kosten voor uw zorg vergoed en u kunt daardoor ook niet altijd bij alle zorgaanbieders terecht, tenzij u daarvoor (een aanvullend deel) zelf betaalt. Uw zorgpolis bepaalt wat de zorgverzekeraar wel betaalt voor u en wat niet en wanneer u moet bijbetalen voor de zorg die u ontvangt als de zorgverzekeraar geen contract met ons heeft.
Zorgverzekeringen en ETT
Een groot deel van de zorg die wij bieden, valt onder de zorgverzekeringswet en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarden voor vergoeding zijn onder meer dat er sprake is van een vastgestelde diagnose (stoornis) volgens de DSM-V en dat u bent verwezen door een huisarts (of andere verwijzer).
Welke behandelingen worden niet vergoed?
Van sommige klachten worden de behandelingen niet vergoed op basis van de afspraken tussen de verzekeraars en het Rijk. Dit zijn bijvoorbeeld relatieproblemen, aanpassingsstoornissen, werkproblemen en slaapstoornissen. Dit betekent dat u de behandeling van deze klachten zelf moet betalen. Eventueel kunt u hiervoor een deel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering.
Tarieven
Voor behandelingen zijn landelijke maximale tarieven vastgesteld door de NZa. De zorgverzekeraars bepalen in hun inkoopbeleid uiteindelijk altijd zelf in welke mate zij de kosten vergoeden. Het Expertisecentrum Transculturele Therapie heeft met de meeste zorgverzekeraars een contract. De hoogte van de vergoeding ligt in die contracten vast. De zorgverzekeraars waarmee het Expertisecentrum Transculturele Therapie geen contract heeft, vergoeden een tarief dat afhankelijk is van de polis. Deze vergoeding kan variëren van 53% van het NZa Tarief tot 100%. De hoogte van de rekening die u of uw zorgverzekeraar ontvangt, is afhankelijk van hoe lang de behandeling heeft geduurd en om welke behandeling het gaat.
Vergoedt mijn zorgverzekering alle kosten?
De mate waarin uw zorg vergoed wordt, hangt van onderstaande factoren af:
- Of het ETT een contract heeft met uw zorgverzekeraar;
- Het soort polis dat u heeft (natura, restitutie, combinatievorm);
- Of u een basis of aanvullende verzekering heeft.
Gecontracteerde zorg
De zorgverzekeraars hebben een wettelijke taak om voldoende goede zorg beschikbaar te stellen. Ze kopen daarom de capaciteit in, die net genoeg is voor hun eigen cliënten. Daarmee bewaken ze de kosten voor de zorg en de kwaliteit van de zorg. Om de capaciteit te beperken, stellen ze voor de zorgaanbieders een omzetplafond vast. Als de zorgaanbieder meer cliënten aanneemt dan het zorgplafond mogelijk maakt, krijgt de zorgaanbieder ze die capaciteit niet meer vergoed.
Bij niet gecontracteerde zorg kunnen de zorgverzekeraars de kosten niet beheersen. Ze vergoeden daarom per behandeling minder en beperken zo de kosten.
Ons kwaliteitsbeleid is erop gericht om voor alle zorgverzekeraars een aantrekkelijke partij te zijn om zorg bij in te kopen. Er zijn echter veel meer cliënten die zich bij ons willen aanmelden. Om te voorkomen dat we teveel cliënten aannemen van de zorgverzekeraars waar we een contract mee hebben, houden we heel nauwkeurig bij hoeveel cliënten we kunnen behandelen en hoeveel cliënten er al in behandeling zijn. Dat geeft u inzicht in de kans dat u niet meer bij ons in behandeling kunt komen. Van de partijen waar we een contract mee hebben, vindt u hieronder de informatie. Het gaat om de volgende bedrijven (concerns), die soms meerdere merken verzekeringen hebben.
Cliënten die niet verzekerd zijn via de Zorgverzekeringswet, zoals mensen die asiel hebben aangevraagd, kunnen bij ETT in behandeling komen via andere regelingen. Verder onderaan deze pagina vindt u een overzicht met alle concerns.
Niet gecontracteerde zorg
Met de andere verzekeraars hebben wij geen contract. Dat kan om verschillende redenen het geval zijn, zoals:
- De zorgverzekeraar stelt een te hoge drempel vast: verzekeraars gaan alleen een contract aan met instellingen die al een groot bedrag aan omzet bij hun afnemen;
- De zorgverzekeraar stelt aanvullende eisen waar wij niet mee akkoord gaan: de verzekeraar eist bijvoorbeeld van ons dat we eerst (op eigen kosten) een diagnose stellen en deze privacygevoelige informatie met hun delen.
Eigen bijdrage
Aan cliënten van deze ongecontracteerde verzekeraars leveren wij zogenaamde ‘ongecontracteerde zorg’. De vergoedingen die de zorgverzekeraars voor deze zorg aan ETT betalen zijn een stuk lager dan de vergoedingen voor gecontracteerde zorg. Cliënten worden door de verzekering geacht het verschil zelf te betalen. Dat bedrag noemen we de ‘eigen bijdrage’.
Verschil eigen bijdrage en eigen risico
U betaalt een eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Psychologische zorg wordt vergoed vanuit het basispakket en daarom houdt uw verzekering voor de hulp van het ETT eerst het eigen risico in.
De eigen bijdrage is dus iets anders. Als we spreken over de eigen bijdrage, dan bedoelen we dat u als cliënt een deel van de kosten moet betalen omdat wij als ETT niet meer het hele verschil kunnen betalen tussen het bedrag dat u krijgt vergoed van uw zorgverzekeraar en de kosten van uw zorg. Dat geldt uiteraard alleen bij niet gecontracteerde zorg.
Waarom is deze eigen bijdrage voor u van belang?
Als de zorgverzekering waar we geen contract mee hebben niet voldoende betaalt (bijvoorbeeld 53% van het NZa tarief), dan vragen we u soms een klein bedrag aan eigen bijdrage te betalen. Het ETT heeft de eigen bijdrage tot en met 2022 altijd helemaal zelf voor de cliënt betaald, omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen de juiste zorg krijgt, ongeacht welke verzekering de cliënt heeft en of de cliënt wel of geen aanvullende polis of restitutiepolis heeft.
De steeds stijgende kosten, in combinatie met de bezuinigingen op de GGZ-zorg, maakt dat steeds moeilijker voor ons. Het ETT kan daardoor de eigen bijdrage van de cliënten niet meer altijd in zijn geheel overnemen. Voor een aantal polissen geldt daarom dat het ETT (een deel van) deze eigen bijdrage niet meer helemaal vergoedt.
Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, vragen we u maar een klein deel van het verschil te overbruggen. Het bedrag dat we in rekening brengen voor onze zorg beperken we dan meestal tot ongeveer 65% van het door het Rijk (NZa) vastgestelde maximumbedrag. Hoewel we op deze manier de kosten voor de cliënt laag houden, is het vaak goedkoper voor de cliënt om bij de overgang naar het nieuwe jaar een andere polis of verzekeraar te overwegen.
Voor een aantal polissen geldt helaas dat het ETT geen zorg kan aanbieden omdat de vergoeding te laag is. Onze kosten worden dan niet gedekt. Om te voorkomen dat we verlies leiden, zijn wij genoodzaakt u terug te verwijzen naar de zorgbemiddeling bij uw zorgverzekeraar.
Maximale transparantie om uw eigen keuzes te kunnen maken
We werken er hard aan om met zo veel mogelijk verzekeraars afspraken te maken over de vergoeding van onze zorg.
Om inzicht te krijgen wat dit allemaal betekent, hebben we voor u alles op een rijtje gezet. Hieronder vindt u informatie met welke zorgverzekeraars we wel of niet een contract hebben en welke aanvullende eisen de zorgverzekeraars stellen, en welke consequenties dit voor u kan hebben.
Wat we hebben afgesproken in 2025
Natuurlijk werken we het liefst met cliënten die verzekerd zijn bij de verzekeraars waar we een contract mee hebben. Dan hoeven wij geen papieren facturen te sturen en ook heeft u zelf minder werk aan het doorsturen van de facturen.
Om het voor u mogelijk te maken u te verzekeren bij een zorgverzekeraar waar we een contract mee hebben, hebben we voor u alles op een rijtje gezet. Op deze pagina vindt u informatie met welke zorgverzekeraars we contracten hebben en welke aanvullende eisen zij stellen. Als u vóór 2025 van zorgverzekeraar wilt wisselen, kunt u daar rekening mee houden. Let op: het kan zijn dat de zorgverzekeraar waarmee u in 2024 bij ons terecht kon, in 2025 andere afspraken met ons heeft gemaakt. Kijk dus goed of u in 2025 onder dezelfde voorwaarden bij ons terecht kunt.
Overzicht concerns
In Nederland zijn tien verschillende concerns van verzekeraars, die hebben elk hun eigen merken. In het onderstaande overzicht zijn (bijna) alle zorgverzekeraars in Nederland opgenomen. U kunt hier zien wie bij welke concern hoort. Meer informatie hierover kunt u bijvoorbeeld vinden bij de Consumentenbond. De contracten die we hebben afgesloten, gelden altijd voor de concerns.
Als er een contract is, kunt u hieronder zien wat de afspraken zijn en wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld de wachttijden of het aantal cliënten dat we kunnen behandelen. Als er geen contract is met een zorgverzekeraar, dan kunt u per verzekeraar zien welke polissen zij aanbieden en hoe wij met die polis omgaan. Per polis ziet u daar of de vergoeding toereikend is en, als de vergoeding te laag is, welke kosten u zelf moet betalen.
*Wilt u per concern bekijken of u wel of niet bij ons in behandeling kunt komen in 2025, dan wel een bijdrage moet betalen? Klik dan hier voor het volledige overzicht.
Achmea
Gecontracteerd
Omzetplafond: maximaal 90 cliënten tegelijk in behandeling. Eind december 2024 een wachtlijst door bijna bereikt omzetplafond in 2024.
Sinds enkele jaren heeft het Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT) een contract met Achmea/Zilveren Kruis. De vergoedingen voor de geleverde zorg zijn voldoende om hoogwaardige zorg aan de cliënten van het Achmea/Zilveren Kruis te bieden. De zorgverzekeraar Achmea/Zilveren Kruis heeft een omzetplafond vastgesteld voor de zorg die zij bij het ETT wil inkopen. Met dat budget kan het ETT maximaal 90 cliënten tegelijkertijd behandelen. In december 2024 bereikt het aantal cliënten bijna het zorgplafond. De verwachting is dat er mogelijk een beperkte wachttijd voor Achmea/Zilveren Kruis ontstaat in 2025.
In januari van 2025 zullen we meten hoeveel van de huidige cliënten die bij ons in behandeling zijn, zich (opnieuw) hebben verzekerd bij Achmea/Zilveren Kruis. We kunnen dan zien hoeveel ruimte we hebben om nieuwe cliënten in behandeling te nemen. De verwachting is dat het normale verloop weinig invloed heeft op de lengte van de wachttijd.
a.s.r.
Gecontracteerd
Omzetplafond: maximaal 35 cliënten. Eind december 2024 zijn er 32 cliënten in behandeling. Plafond heeft geen extra gevolgen voor de wachttijd in 2025.
Sinds enige jaren heeft het ETT een contract met A.S.R. Voor 2025 heeft het concern een omzetplafond ingesteld, dat een capaciteit biedt voor circa 35 cliënten die we tegelijkertijd kunnen behandelen. In december 2024 zijn 32 cliënten die verzekerd zijn bij A.S.R. bij het Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT) in behandeling.
In januari van 2025 zullen we meten hoeveel van de huidige cliënten die bij ons in behandeling zijn, zich (opnieuw) hebben verzekerd bij A.S.R. We kunnen dan zien hoeveel ruimte we op korte termijn hebben om nieuwe cliënten in behandeling te nemen. De verwachting is dat het normale verloop weinig invloed heeft op de lengte van de wachttijd.
CAK
Gecontracteerd
Zorgverzekeraar voor niet gedocumenteerde asielzoekers.
Het CAK is verantwoordelijk voor het verstrekken van een bijdrage aan zorgaanbieders die geen andere mogelijkheid hebben om de zorg vergoed te krijgen die leveren aan onverzekerbare. Ook niet-gedocumenteerde migranten kunnen daardoor, ook als zij zelf de kosten voor de behandeling niet kunnen betalen, door ons worden behandeld. Overigens is het wel zo dat als de cliënten voldoende inkomsten hebben, ze dan zelf de kosten moeten betalen.
Na een toets op de eigen financiële mogelijkheden, kunnen bij het ETT een aantal cliënten in behandeling worden genomen. De specialisatie van onze instelling op het gebied van transculturele therapie, zorgt ervoor dat we met zorg aandacht besteden aan deze doelgroep.
CZ
Niet gecontracteerd
CZ eist een minimale omzet bij aangesloten labels, daardoor is geen contract mogelijk. Soms lage vergoedingen: bij twee polissen voldoende vergoeding voor onze zorg; bij de meeste polissen zijn we genoodzaakt een bijdrage te vragen; bij twee polissen kunnen we geen zorg bieden omdat de vergoeding te laag is.
Met CZ heeft het ETT geen contract kunnen afsluiten. Het concern stelt eisen aan de minimale omzet voor de zorgaanbieders waar zij een inkoopcontract mee willen afsluiten. Het ETT heeft niet voldoende omzet bij cliënten die bij CZ zijn verzekerd om aan deze eis te kunnen voldoen. Slechts bij twee polissen kunnen we nu, zonder contract met CZ, zorg bieden. Bij de meeste polissen moeten we een kleine bijdrage van de cliënten vragen. Dit bedraagt ongeveer 5% van de totale vergoeding (circa € 10 tot € 20 per uur voor een behandeling afhankelijk van de kwalificatie van de behandelaar). En bij twee andere polissen kunnen we geen zorg bieden.
DSW
Gecontracteerd
Geen omzetplafond: geen maximumaantal cliënten. Afspraken met zorgverzekeraar leiden niet tot extra wachttijden.
Sinds enige jaren heeft het ETT een contract met DSW. Voor 2025 heeft het concern geen omzetplafond ingesteld. Voor cliënten van het DSW zal daardoor in 2025 geen extra wachtlijst ontstaan.
ENO
Niet gecontracteerd
Geen contract aangevraagd, te weinig cliënten. Te lage vergoedingen bij de polissen: in 2025 kunnen we geen zorg bieden.
Met ENO heeft het ETT geen zorgcontract afgesloten. In totaal is een heel beperkt aantal cliënten van dit concern in behandeling bij het ETT. Cliënten van dit concern kunnen we helaas geen zorg bieden.
EU Care
Niet gecontracteerd
Geen contract aangevraagd, te weinig cliënten. Soms lage vergoedingen bij enkele polissen: mogelijke bijbetaling voor die polissen; bij één polis kunnen we geen zorg bieden.
Met EU-care heeft het ETT geen zorgcontract afgesloten. In totaal is een heel beperkt aantal cliënten van dit concern in behandeling bij het ETT. Cliënten van dit concern kunnen bij ons niet in behandeling komen.
RMA
Gecontracteerd
Zorgverzekeraar voor vluchtelingen en asielzoekers.
Het ETT heeft een contract met De Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA) voor asielzoekers. Asielzoekers in Nederland zijn automatisch verzekerd voor de meeste zorg waar Nederlanders voor verzekerd zijn (vanuit de Wmo, Zvw en Wlz). RMA zorgt voor een financiering van de zorg voor asielzoekers geldt geen eigen bijdrage of eigen risico. Bijna altijd is een verwijzing voldoende om zorg te mogen leveren. In enkele gevallen is echter wel een machtiging of indicatie nodig. U kunt als cliënt hierover een toelichting vragen bij ons zorgsecretariaat.
Menzis
Niet gecontracteerd
Geen contract aangevraagd. Bij niet gecontracteerde zorg biedt Menzis te lage vergoedingen bij de polissen: in 2025 kunnen we geen zorg bieden.
In 2025 heeft ETT geen contract meer met Menzis. Reden hiervoor is dat deze zorgverzekeraar een contract aanbiedt waarmee geen behandeling van complexe zorgvragen worden vergoed en alleen kortlopende zorgtrajecten onder het contract vallen. Omdat er bij onze instelling zich vaak cliënten aanmelden met een relatief complexe zorgvraag, leidt dit ertoe dat onder de contractvoorwaarden van Menzis, ETT maar een heel klein deel van de kosten van de aangeboden zorg krijgt vergoed. Cliënten van dit concern kunnen bij ons niet in behandeling komen.
ONVZ
Niet gecontracteerd
Geen contract aangevraagd, te weinig cliënten. Vaak te lage vergoedingen bij de polissen: bij drie van de zeven polissen kunnen we zorg bieden. Let wel, u moet vooraf toestemming vragen bij ONVZ.
Met ONVZ heeft het ETT geen zorgcontract afgesloten. In totaal is een heel beperkt aantal cliënten van dit concern in behandeling bij het ETT. Zonder contract bieden de polissen voor de zorg van het ETT meestal te weinig vergoeding om de kosten te dekken. We bieden daarom in 2025 maar in heel beperkte mate zorg aan cliënten met een zorgverzekering bij het ONVZ. Bij drie van de zeven polissen kunnen wij zorg bieden. Let wel, als u gebruikt maakt van de mogelijkheid om in 2025 behandeling te komen, moet u zelf vooraf toestemming vragen bij ONVZ. Als u al in behandeling was in 2024, is dat niet nodig.
VGZ
Gecontracteerd
Omzetplafond, maximaal 50 cliënten. In december 2024 zijn er 45 cliënten in behandeling. Het omzetplafond heeft beperkte invloed op de wachtlijsten voor 2025.
Sinds 2024 heeft het ETT weer een contract met VGZ en ook voor 2025 is het contract vernieuwd. Het concern heeft wel een omzetplafond ingesteld, dat een capaciteit biedt voor maximaal 50 cliënten die we tegelijkertijd kunnen behandelen. Het aantal cliënten dat verzekerd is bij VGZ en in december 2024 bij het ETT in behandeling is, bedraagt 49.
In januari van 2025 zullen we opnieuw meten hoeveel van de huidige cliënten die bij ons in behandeling zijn, zich (opnieuw) hebben verzekerd bij VGZ. We kunnen dan zien hoeveel ruimte we hebben om nieuwe cliënten in behandeling te nemen. De verwachting is dat het normale verloop weinig invloed heeft op de lengte van de wachttijd.
Zorg en Zekerheid
Niet gecontracteerd
We maken helemaal geen afspraken met zorgverzekeraar Z&Z. Cliënten met deze zorgverzekering kunnen niet bij ons terecht.
Met Zorg & Zekerheid heeft het ETT geen contract afgesloten. In het verleden is gebleken dat deze zorgverzekeraar, als enige concern, de zorg die onze instelling heeft geleverd niet of nauwelijks vergoedt en daarmee afwijkt van de regels van de Nederlandse Vereniging van Zorgverzekeraars en het Nederlands Zorginstituut. Bovendien legt deze zorgverzekeraar de eis op dat cliënten voorafgaand aan de start van het zorgtraject toestemming moeten vragen voor de GGZ-behandeling. Deze eis staat op gespannen voet met het waarborgen van de privacy van de cliënt. Bovendien leidt dit tot extra kosten voor de instelling, die niet worden vergoed.
Als cliënt van Zorg & Zekerheid komt u daarom niet in aanmerking voor behandeling door het ETT. Wilt u bij ons in behandeling en kunt u de kosten niet zelf betalen, raden wij u aan een andere zorgverzekeraar te kiezen.
**Wilt u per polis bekijken of u wel of niet bij ons in behandeling kunt komen in 2025, dan wel een bijdrage moet betalen? Klik dan hier om terug te gaan naar boven voor het volledige polisoverzicht.