Ga naar de inhoud

Keynote en parallelsessies op het NVRG Congres 2024

17-05-2024

Op vrijdag 8 maart 2024 nam het NVRG Congres plaats in het Beatrixgebouw in Utrecht waar ETT vol energie weer aanwezig was. Het thema ‘Inclusion and Fusion’ stuurde aan op het omarmen van verschillende inzichten binnen de therapie, zodat aanwezige behandelaren en professionals met een frisse blik nieuwe aangeleerde technieken kunnen toepassen binnen hun werk. Er was onder andere aandacht voor culturele diversiteit, migratieachtergronden, de LHBTIQ+ gemeenschap en gendervariatie.

“GGZ-instellingen kunnen niet langer vasthouden aan een enkelvoudig mensbeeld of één definitie van psychische gezondheid. Het is essentieel dat zij hun expertise verbreden en fijngevoeliger worden voor de unieke achtergronden van hun cliënten.” Met deze woorden trapte voorzitter Fariba Rhmaty het congres af met de eerste keynote speech. Ze blikte in haar presentatie terug op de ontwikkelingen in het vakgebied als transculturele therapeuten en hoe behandelaren hebben geleerd om te gaan met uitdagingen van de afgelopen jaren. ETT slaagt er tenslotte succesvol in om maximale openheid te creëren in de relaties met cliënten, zonder te veel afstand te nemen van de kaders waarmee ETT als ggz-instelling moet werken, of zoals een cliënt het zei: “Ik heb het gevoel dat iemand echt een beetje om je geeft.”

GZ-psycholoog Arti Kewal en Fatih Bici (i.o. tot psychiater) verzorgden een parallelsessie over interventies die ingezet kunnen worden voor cliënten die behoren tot de LHBTIQ+ gemeenschap. Binnen deze doelgroep is er vaak sprake van onzichtbaarheid en complexe multiproblematiek, waardoor het niet eenvoudig is om met reguliere interventies aansluiting te vinden. In deze interactieve sessie gaven Arti en Fatih de nodige perspectieven en handvatten om gemakkelijker met deze specifieke doelgroep te werken.

Ook gaf maatschappelijk werker en systeemtherapeut Mostafa Hamdoune samen met GZ-psycholoog Erik Lagendijk een parellelsessie over de opleiding Multiculturele Forensische Systeemtherapie; een verdiepingscursus samengesteld door de presentatoren. De specialistische cursus richt zich op het beter begrijpen van multiculturele visies binnen forensische en systemische problematiek. Mostafa werkt zelf al ruim 16 jaar binnen de forensische psychiatrie en heeft vanuit deze ervaring complexe casuïstiek meegebracht in de workshop.

Het congres is zowel door ETT-behandelaren op het podium als in het publiek als zeer positief ervaren. Deze dag vol verbinding, onschatbare kennis en nieuwe inzichten geeft ons in ieder geval goede hoop voor de toekomst als behandelaren. Tot volgend jaar!